Dogodek: Kemija rešuje zločin

V okviru izbirnega predmeta Naravoslovje v forenziki in športu je na Pedagoški fakulteti v kemijskem laboratoriju na Vegovi 4, v petek, 19. 1. 2018, potekal dogodek z naslovom »Kemija rešuje zločin!«. Dogodek, ki je bil namenjen učencem 8. in 9. razreda osnovne šole, so pod mentorstvom asistenta Mihe Slapničarja pripravili študenti 3. letnika dvopredmetni učitelj, smer kemija z vezavami.

Študenti so pripravili 5 zanimivih forenzičnih eksperimentov, pri katerih je 50 učencev treh različnih osnovnih šol Ljubljanske regije razreševalo umor varnostnika. Zgodba, ki ji je na koncu sledil prikaz sojenja v sodni dvorani, je učence vodila skozi eksperimente (1) identifikacije prstnih odtisov, (2) raziskovanja sledov krvi, (3) ugotavljanja neznanega prahu žlahtne kovine, (4) razreševanje zastrupitve z neznano in strupeno substanco ter (5) identifikacijo vlaken najdenih na osumljenčevi obleki.

Študenti in zaposleni so v sodelovanju s študentkama Marušo Bukovec in Vesno Hribar, posneli tudi video namenjen promociji PEF UL. Učenci in učitelji so bili po koncu dogodka sklepčni, da je bil dogodek zanimiv, poučen, sproščen in kreativen. Želijo si, da taki in podobni povezovalni dogodki med fakulteto in osnovnimi šolami postanejo tradicionalni.

Morda vam bo všeč tudi...